back arrow icon

Kako su Senke prošlosti obnovile spomenik

Povratak Obeležja

Nemačke okupacione vlasti u Čačku su 1942. godine naredile kamenorescu Frančesku Berbelji da sa Spomen kosturnice ukloni verska obeležja koja predstavljaju judaizam i islamsku religiju.

Činom uklanjanja Davidove zvezde i polumeseca sa zvezdom nacisti su pokušali da obezvrede i obesmisle postojanje spomenika i njegovu simboliku. Ali, na mestu uklonjenih simbola ostali su njihovi obrisi pa namera o brisanju značajnog duhovnog nasleđa nije u potpunosti uspela. Decenijama je spomenik tako stajao. Postojala je čak i struja koja je zagovarala da ga tako oštećenog treba i ostaviti kao svedočanstvo o zlu jednoumlja. Zahvaljujući projektu „Senke prošlosti“ izvedenom u okviru 24. Memorijala Nadežde Petrović spomenik je vraćen u prvobitno stanje uz potpunu rekonstrukciju nedostajućih delova. Autorka obnovljenih simbola je slikarka Irena Kelečević.

Obnova oštećenih simbola
Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ godinama svojim radom doprinosi napretku kulturnog života ne samo u Čačku, već i u celom regionu. Projekat „Senke prošlosti“ bavio se delovanjem ženskih organizacija u Čačku u periodu pre II svetskog rata. Kao najznačajniji rezultati te aktivnosti izdvojili su se izgradnja Radničke škole za devojčice i Spomen kosturnica ratnicima nastradalim od 1912-1918. Umetnica Irena Kelečević je uz saradnju sa umetničkim direktorom Memorijala Miodragom Krkobabićem, kustoskinjom Astrid Wege i direktorkom galerije Milicom Petronijević vratila oštećeno spomen obeležje u prvobitno stanje. Kao osnovu za rekonstrukciju nedostajućih delova koristila je postojeću arhivsku građu.

Predstavnici četiri vere pred obnovljenim spomenikom
Obnovljeni spomenik je predstavljen javnosti 23. septembra 2007. godine. Krajem iste godine Spomen kosturnica je proglašena za kulturno dobro čime je ovo obeležje dobilo status koji je odavno zaslužilo. Međunarodni dan tolerancije obeležen je te godine zajedničkom molitvom za duše ratnika. Na inicijativu Ministarstva vera Republike Srbije i čačanske televizije Galaksija 32, uz prisustvo brojnih građana, 16.11.2007. su se pred Spomen kosturnicom okupili beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, rabin Isak Asijel, imam beogradsko-sremski i generalni sekretar Islamske zajednice Srbije Eldin Ašćerić i protojerej Radosav Milinković, odajući počast nastradalima uz poruku da su tolerancija i spremnost za dijalog vrednosti čiji značaj u današnje vreme ne smemo da zapostavimo.

 
arrow-top arrow-top