back arrow icon

OTAC, BEJZBOL I OČEVI OSNIVAČI

ODRASTANJE USMERENO KA ISTINI

„Ako imaš informacije vlade ne mogu da te lažu“ Volter Bogdanić stariji

(https://ijhf.org/bogdanich-walt citat preuzet iz članka na linku)

  

Volt Bogdanić rođen je 1950. godine u Čikagu, ali se već nakon nekoliko meseci njegova porodica seli u Indijanu. Odrastanje u gradiću Geri značajno je uticalo na formiranje budućeg istraživačkog novinara. Volter i Helena, Voltovi otac i majka, bili su Srbi i aktivno su učestvovali u životu srpske zajednice u Geriju. Otac i brat su pevali u crkvenom horu, a u neposrednom komšiluku živele su porodice majčinih sestara i brata. Volt često u intervjuima pominje odrastanje u tom brojnom porodičnom okruženju, uz izloženost srpskim i američkim običajima, kao jedan od važnih temelja onoga što će on napraviti u svom životu. 

 

Očevi osnivači kao inspiracija

Većina stanovnika Gerija bila je zaposlena u lokalnoj čeličani, gigantu u čije hale je dnevno odlazilo 27.000 ljudi. Voltov otac bio je jedan od njih. Iako je verovao da nema ničeg lošeg u tom svakodnevnom teškom radu, stariji Bogdanić je za Volta želeo drugačiju sudbinu. Često su razgovarali o političkim temama. Volt ističe da je njegov otac bio veliki poštovalac demokratskih načela na kojima su Džordž Vašington, Tomas Džeferson, Bendžamin Frenklin, Džon Adams, Aleksandar Hamilton, Džon Džej i Džejms Medison uspostavili budućnost SAD.

„To što sam postao novinar ima veze sa mojim ocem, koji je o ovoj zemlji učio iz knjiga, dok je bio sa druge strane okeana.“ Walt Bogdanich - An Unusual Path - YouTube

Volter Bogdanić bio je rođeni Beograđanin koji je o Očevima osnivačima čitao pre dolaska u Ameriku. U njihovim principima on je prepoznao i tradicionalne srpske vrednosti i težnju ka slobodi. Način na koji je o svojim političkim stavovima razgovarao sa sinovima bio je „jedan na jedan“, kao sa ravnopravnim sagovornicima, uz puno poštovanje različitosti mišljenja. Učio ih je da postavljaju pitanja i da ih opet postavljaju, dok ne budu sigurni da su dobili pravi odgovor. Jedna od ključnih pouka iz ovih razgovora bila je saznanje o značaju istinitih informacija, princip bez koga, kako je stariji Bogdanić učio svoje sinove, nema istinski demokratskog društva.

 

Snovi o sportskoj karijeri

U svojim mladim danima Volt Bogdanić nije ni sanjao da će postati jedan od najčuvenijih istraživačkih novinara u SAD. Njegova tadašnja životna preokupacija bio je bejzbol i intenzivno je maštao o profesionalnom angažmanu u ovom sportu. Otac mu je i ovde bio podrška, budući da je i sam nekada bio odličan sportista sa zapaženim rezultatima u stonom tenisu. Ono što mladi Volt nije mogao da trpi od svojih najranijih dana bilo je nasilničko ponašanje na terenu. Ta vrsta osećanja da nešto nije u redu i da takvoj vrsti nepravde ne može da bude dozvoljeno da prođe bez posledica, postala je jedan od glavnih pokretača njegove novinarske karijere.

Darovitost za bejzbol omogućila je mladom Bogdaniću ulazak na Univerzitet u Viskonsinu gde se po prvi put susreće sa novinarskim poslom.

 

Moć reči i izdvajanje iz mase

Voltovi studentski dani i prvi novinarski koraci poklapaju se sa erom protesta u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka. Mladi Volt brzo shvata da kao novinar ima šansu da dobije odgovore na pitanja koja kao običan student ne bi ni uspeo da postavi.

„Pozvao sam ih, ali ne kao običan student, već kao predstavnik studentskih novina. Odjednom se začuo sasvim drugačiji ton.“ Walt Bogdanich: “My Life As…” (Excerpt: Sued for $10 billion) - YouTube

Upravo u tim godinama američki istraživački novinari pokazali su da javno izrečena istina ima moć da dovede čak i do opoziva predsednika. To je bila potvrda onoga u šta su Bogdanići, otac i sin, čvrsto verovali.

Nakon završenog školovanja Volt ne uspeva da se zaposli kao novinar i  vraća se u Geri gde neko vreme radi u čeličani. Sa grupom prijatelja pokreće štampani nedeljnik, no ovaj novinski poduhvat nije uspeo da opstane. Međutim Volt Bogdanić verovatno ne bi bio tu gde je danas, da u sebi nije imao onu vrstu upornosti koja izdvaja uspešne ljude od okruženja. Njegov talenat i neprestani rad na sebi dovode ga do ozbiljnijih redakcija i prvih nagrada.

 

Nagrade i priznanja

Od 1984 – 1992. Volt Bogdanić piše za Wall Street Journal. Zatim prelazi na televizijsku stanicu ABC odakle 1996. prelazi na stanicu CBS. Pet godina kasnije vraća se štampanim medijima i postaje deo istraživačkog tima New York Times-a.

Bogdanić je Pulicerovu nagradu dobio tri puta: 1988. godine, za tekstove o problemima sa medicinskim testiranjem objavljene u Wall Street Journal-u, 2005. godine, za tekstove u New York Times-u o nesrećama na prelazima železničkih pruga u SAD, i 2008. godine, za razotkrivanje putanje kojom toksične supstance dospevaju širom sveta u određenim proizvodima nastalim u Kini.  Dobitnik je i četiri nagrade Džordž Polk, Loeb nagrade za životno dostignuće, kao i brojnih drugih priznanja.

 

 
arrow-top arrow-top