back arrow icon

Za nezaborav: Učiteljica Mileva-Mica Obradović

Greška koja je konačno ispravljena

Ličnim primerom ova žena je uspela da oko sebe okupi veliki broj istomišljenica i da nam ostavi vredno nasleđe. Zato je važno da ostane zabeleženo ko je bila Mileva – Mica Obradović.

Kada se krene u istraživanje sleda događaja koji su doveli do podizanja Spomen kosturnice palim ratnicima od 1912-1918 nemoguće je zaobići jedno ime. Mica Obradović, čačanska učiteljica, pominje se na gotovo svakom dokumentu vezanom za spomenik, sačuvanom iz tog doba.

Mileva ili Milica?
Na Wikipedia strani i novinskim člancima posvećenim Spomen kosturnici poginulim ratnicima 1912-1918, navodi se da je ženska sekcija „Udruženja rezervnih oficira i ratnika“ bila predvođena učiteljicom Milicom Obradović. Učiteljica Mica se najčešće potpisivala svojim nadimkom, tako da njeno pravo ime uglavnom nije bilo poznato onima koji joj nisu bili baš bliski. Mica je ime koje je često bilo korišćeno kao deminutiv od imena Milica. Zbog toga je verovatno i dolazilo do zabune, pa su joj ponekad stizala i pisma naslovljena na Milicu Obradović. Međutim, puno ime učiteljice Mice bilo je Mileva Obradović. Zahvaljujući dokumentima pohranjenim u Istorijskom arhivu Čačka sa sigurnošću je utvrđeno da se ova plemenita žena zvala Mileva, što dokazuje i njen potpis (jedan od retkih dokumenata gde nije napisano samo Mica Obradović, već i njeno puno ime).

Rad sa decom i odlikovanja
Mileva Obradović rođena je 1876. godine u mestu Brzohode, u tadašnjem požarevačkom srezu. Kao učiteljica službovala je u više mesta u Srbiji, a najviše se zadržala u Čačku. Pored čačanskih mališana učiteljica Mica je u ovom kraju podučavala i decu u Ljubiću, Miokovcima i Mrčajevcima. Uz predani rad posvećen deci ova plemenita žena je mnogo energije uložila u ostvarenje misije ženske sekcije FIDAK. Nakon obavljanja dužnosti poverenice Središne uprave i potpredsednice, ona postaje predsednica čačanskog ogranka FIDAK-a. Na toj funkciji ostaje do 1938. godine kada zbog bolesti supruga daje ostavku. Na inicijativu ostalih članica proglašena je počasnom predsednicom. Za vreme njenog mandata broj članica se višestruko uvećao a realizovan je i značajan projekat – izgradnja i otkrivanje Spomen kosturnice. U čačanskom Arhivu je sačuvana obimna prepiska koju je Mica Obradović vodila u nastojanju da što uspešnije realizuje ciljeve za koje se borila. Pažnju i zaštitu od zaborava zavređuje njena briga o deci za koju je sakupljala pomoć gde god je mogla. Mileva Mica Obradović odlikovana je Ordenom Svetog Save V reda i Ordenom Jugoslovenske krune V reda. Umrla je u Beogradu 1963. godine, svesna da je obavila svoju ljudsku dužnost učeći brojne generacije toleranciji, radu i poštenju. Njeno nasleđe je i danas sačuvano u porodičnim pričama učenika koji su imali sreću da ih ona uvede u svet obrazovanja. Posebno nas je sve zadužila svojim upornim angažovanjem na izgradnji Spomen kosturnice u Čačku, spomenika koji svedoči o beskrajnoj humanosti i širini duha.

 
arrow-top arrow-top